Autor: Gorica Nikolin, Aleksandra Reves

Novi Sad
23.03.2023.
10:25 > 10:25
Vozač električnog trotineta koji je pre nedelju dana udario devojku na uglu Bulevara kralja Petra i Kisačke ulice možda neće zakonski odgovorati.
  • Sale NS

    27.03.2023 09:49
    Bahatost...
    ... mnogih vozača tih spravica je velika, jure kao muve bet glave, kako po kolovozu, tako i po pešačkim stazama. Čudo je da nema više nezgoda sa ovakvima?!
  • Sky

    26.03.2023 09:09
    Ugao Bulevara Kralja Petra i Kisačke? Teško da je povređena tamo šetala biciklističkon stazom, pre će biti da se sve odigralo na prilazu pešačkom prelazu, pa ako je to bilo čak i na biciklističkoj stazi, odgovara vozač trotineta. Dok se ne donese zakon, ne tretirati to kao saobraćajni prekršaj ili krivično delo u saobraćaju, već kao krivično delo nanošenja lakih ili težih telesnih povreda. U konkretnom slučaju nebitno je da li je sredstvo kojim je naneta povreda trotinet ili npr. oružje. 'Bem ti tužilaštvo koje ne može da kvalifikuje slučaj...
  • nesa

    25.03.2023 23:20
    e, super...
    ...pa kad prvi trotinetaš završi pod točkovima kamiona, osloboditi majstora što je iz nehata povredio pešaka koji se nepropisno kretao putem, umesto trotoarom...a nije koristio ni zaštitnu opremu
  • Vozač

    25.03.2023 19:42
    Ma da
    Kada Vec toliko moralisemo,ucimo druge predlažemo zasto onda nije obavezan tehnički pregled za bicikle i oni su vozila po zakonu? Zasto da ne uvedemo osiguranje za bicikliste i pesake i oni su učesnici u saobraćaju a mogli bi i lekarski za pesake da se dokaze da su sposobni da bezbedno ucestvuju u saobraćaju? Moral ove basne je Igraj glupe igrice - osvoji glupe nagrade!!!
  • A

    25.03.2023 14:32
    A
    Vozač trotineta je svakako kriv. Povredio je nekoga ko je mirno išao ulicom.
    Zavisno od povrede, tj. da li je lakša, ili teža on može biti gonjen prekršajno, ili krivično.
    Njegova vožnja trotoarom je isto kao kada biciklista vozi trotoarom, a verovatno i opasnija po pešake jer su bešumniji od bicikla. Mogu da kažem da je vozač trotineta iz svesnog nehata povredio nekoga. Svesnog jer bi svakako morao da bude svestan da može nekoga da povredi svojom vožnjom po trotoaru, a nehat jer se ponašao bezobzirno po ostale. Ako nije bio svestan onda je verovatno osoba sa posebnim potrebama tj. potreban mu je staratelj i stalni pratilac, ali verovatnije je osoba koja treba da završi u nekoj vaspitno-popravnoj ustanovi.
  • Lako

    25.03.2023 12:59
    Krivična prijava i odštetni zahtev za nanošenje lakših ili teških fizičkih povreda prolazi na sudu, a predmet kojim su povrede nanete nije bitan.
  • Zemlja čudesa

    24.03.2023 11:18
    Uvek ostaje mogućnost tužbe za nanošenje telesnih povreda. Zašto se to ne koristi???
  • Raka

    24.03.2023 01:28
    Trotinet je veoma pametna stvar ako je koristi normalan čovek i dosta para i vremena uštedi pogotovo za korišćenje do posla i nazad e sad budala ima svuda ne samo na trotinetima ali sa lepše stane ako vas budala na trotinetu udari možete da ga tužite e ako vas budala kolima udari pa još stranački sin teško da bi ste sigli dalje od pešačkog.Ali to su Srbi cela država otišla u vetar ali njima smetaju trotineti zlo!!!
  • Дуле

    23.03.2023 23:27
    Тротинет мене -ја њега пајсером -лака телесна повреда.
  • @miki pezos

    23.03.2023 21:22
    nije ako ispunjava odredjene zadate tehničke karakteristike, na primer profi biciklista pravi konstantnu snagu 500w, a elektricni bicikli pedaltec do 250w i 25kmhspada u biciklove (evropska i nasa klasifikacija, americka je mnogo liberalnija), a preko 250w nije e-bicikli. Isto tako i za trotinete ima klasifikacija mislim da je do 600w lako elektricno vozilo, a preko toga motor.
    Ipak zivimo u 21 veku, a ne u 19.
  • Arkadije

    23.03.2023 21:19
    Šta se čeka
    Svakodnevno se dešavaju naletanja električnih trotineta na pešake i decu. Svi smo svedoci njihove bezobzirne vožnje u pešačkim zonama. Oni takođe ugrožavaju pešake kao ostala vozila u saobraćaju.
  • BGD 011

    23.03.2023 19:18
    A da, ne daj Boze, vozac elektricnog trotineta na trotoaru udari dete, povredi ga, ili usmrti, da li bi mu se sudilo? Naravno da bi mu se sudilo, ili sud, ili roditelji deteta.
  • Miki Pezos

    23.03.2023 17:12
    Ne kontam
    Ne kontam zasto trotinet nije motorno vozilo ako ima sopstveni motorni pogon. Motor je elektricni ali je motor. Roleri nemaju motorni pogon i ne razumem kako je to isto. Da se trotinetu doda stangla sa sicem bio bi moped . Sta sad tu ima fa se mudruje.
  • Drahan

    23.03.2023 16:50
    Ag
    U Stokholmu gradu trotineta trotinet ide gde i biciklisti.Tamo je jedan deo kolovoza za bicikle,trotinete i invalidska kllica sa motorom .Njihove trase su pod punom linijom.I pešačkim zonama kao o bicikli mogu da se kreću.
  • Ns

    23.03.2023 16:45
    prava i odgovornosti
    Ima pravo na privatnu tuzbu svakako. Nije to bas tako banalno kao ne prepoznaje me zakon pa mogu da gazim ljude kako ja hocu.
  • Dejan

    23.03.2023 16:43
    Ns
    Tzv. Novosadjani,da li ste videli vasu retrospektivu spimovanja u zadnjih samo nedelju dana, koja paranoja i svadja medju sobom,ograda na Limanima sa cvecem, Miseluk trke,turbo kuruzni tok,panker i plate od 1500e, bmw jurnjava i ostalo... Da nisu malo rogobi porasli ili ste i dalje nenormalni ?
  • Sale

    23.03.2023 16:22
    Nemojte tako. Ako neko vozi trotinet ili bicikli to je samo po sebi dovoljno da ga svi doživimo kao emancipovanu, ekološki svesnu osobu, koja voli Planetu, životinje, ljude. Nisu to biciklisti (trotinet su vozila samo deca) iz moje mladosti, sa štipaljkama na pantalonama, spremni da te odalame gvozdenom pumpom. Ovi su fini.
  • Hale

    23.03.2023 16:09
    Dok neko dete političara ne nastrada.
  • S.

    23.03.2023 13:23
    U vezi "a nanosenje povrede?". Ukoliko je doslo do lakse telesne povrede, nije krivicno delo i nema tuzbe po sluzbenoj duznosti. Moze biti privatna.
    U vezi "onda smem kolima da gazim ove sa trotinetom". Ne jer automobil jeste motorno vozilo i to bi spadalo u saobracajnu nesrecu i bilo procesuirano po sluzbenoj duznosti. U ovom slucaju se to ne radi jer trotinet ne posmatraju kao motorno vozilo (sto je glupost; po zobs-u zajedno sa el. "biciklima" spada u mopede i mesto im je na kolovozu).
    U vezi biciklista na pesackom prelazu. Tacno, nije dozvoljeno i trebalo bi sici. Medjutim, treba obratiti paznju o tome o kojoj se situaciji tacno govori jer su vrlo retki slucajevi (u NS-u) da pored pesackog prelaza ne postojij biciklisticki ako je tu biciklisticka staza. Mogu trenutno da se setim samo jednog: na uglu Futoskog puta i Suboticke.
    @Jovan2, nacrt zakona nije zakon i nema nikakvo dejstvo.
  • Vlada

    23.03.2023 13:01
    @/

    Ne.
  • Šta je to

    23.03.2023 12:50
    pešačko-biciklističke staze?
    Pravite haos, sluđejute i majmunišeter narod!
    Tako ste mogli da dozvolite i kombajne na auto putu...
  • Saša

    23.03.2023 12:48
    Krivica
    Svi su krivi dok se ne dokaže suprotno. Biciklisti i trotinetaši što jurcaju kao ludi i voze slalom po pešačkoj stazi i zoni. Pre neki dan, sa šetao sa suprugom Zmaj Jovinom ulicom, kada se niotkuda pojavio GLOVO dostavljač i proleteo na 10cm od mene i to brzinom ne manjom od 30-35km/h bio je na nekom E-bike. Pešaci sa druge strane, 90% njih blenu u mobilne i kao muve bez glave bazaju. Samo otvoriti četvoro očiju i moliti se da neki idiot ne naleti na tebe, biciklom, trotinetom, motorom, kolima, nebitno...
  • KingSRB

    23.03.2023 12:38
    Pa pešaci 80% vremena samo bleje u mobilne pa cak i na pesackim prelazima a, kamoli na biciklistickim stazama a, da nespominjem one sto jos natakare i slusalice.......i neznaju da su na zemlji verovatno tripuju da su na marsu e zato ako , ako kad nepaze tako je to zlatno pravilo u gradu je cim krocis iz ulaza,supe,pecine odma oprez jer ucestvujes u kretanju medju masom dakle oprez i nema problema......
    Cisto da dodam od svih ucesnika najgori su oni sa dzukelama sto setaju jos ako su dva il tri .....drama......
  • DR

    23.03.2023 12:36
    @
    @DR
    23.03.2023 • 12:06
    Cemu ta generalizacija?? Kojih svih druze nisu svi isti kao i u svakom poslu, tako mozes reci muka mi je od svih majstora, jer ko nije imao muke nije ni imao posla sa majstorima ali da li su svi losi, pa nisu!

    Nije generalizacija nego istina, prodali bi svoje rođene zbog para. Eov bio pre neki dan napad na advokata svi se digli da budu zaštićeni. A kada trebaju da rade po zakonu onda ništa. Evo dođe čovek imao sudar 6 advokata uleće kod mene gde radim u bolnici da mu nude svoje usluge da uzmu milione. Kod komšije na vikendici advokat video da je kompija nasledio plac i došao sa pričom da mu EPS tu stavio banderu bez dozvole i da ga on kao zastupa a podeliće novac. Milion i jedan primer imam da ti kažem što sam se nagledao pravnika i advokata za svojih 30 godina iskustva, zato i imam takvo mišljenje o advokatima i pravnicima. Žive u svom svetu nije im bitna ni pravda ni istina smao novac.
  • Malo neki red

    23.03.2023 12:35
    Samo da se pridružim komentatorima, da po zakonu ne sme da se vozi bilo šta preko PEŠAČKOG prelaza.

    Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, propisano je da je pešački prelaz namenjen isključivo za kretanje pešaka, s toga je potrebno da biciklista prilikom prelaska kolovoza na pešačkom prelazu, kada prelazi sa jedne strane ulice na drugu, siđe sa bicikle. Lice koje gura bicikl se smatra pešakom, tako da može da koristi pešački prelaz u cilju prelaska na drugu stranu kolovoza - objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

    Priznajem, ne zna se ko je više bahat i sebičan u saobraćaju. Čast izuzecima, nije da ih nema!
  • /

    23.03.2023 12:30
    /
    pesak je svetinja udaren na putu ili biciklistickoj stazi, na prelazu ili van njega.

  • Jelena

    23.03.2023 12:25
    Ubice na točkovima
    Samo je pitanje dana kad će neko od tih trotinetaša i ovih dostavljača hrane ubiti nekoga, kako pešake u pešačkoj zoni tako normalne bicikliste i na biciklističkoj stazi. Voze kao manijaci, mnogi su pod dejstvom alkohola / droge, neosvetljeni su, prolaze kroz crveno. Gde je policija da pokažnjava to sve u roku od par dana, pa da vidimo šta će onda biti? A da ne govorimo o tome kako državu očito ne brine puno ovaj problem.
  • Toma

    23.03.2023 12:21
    Suplja glava
    Ako nemas znanja da neku oblast regulises ili da prepises kako su druge zemlje to resile. Nasi strucnjaci potezu prvo za javnim blacenjem a zatim nastupa zabrana. Najlakse je praznoj glavi da cuti.
  • Siniša

    23.03.2023 12:11
    Dostave
    Slažem se da vozači trotineta mogu da izazovu neku nezgodu. Ali ne mogu da se pomirim da se raspravlja samo o trotinetima, a ne i dostavama na el. biciklovima koji su stavili u krševe el. pogon i voze mnogo brže od el. trotineta. U Sloveniji su uveli da svi koji rade dostave na biciklovima moraju da imaju brojeve na sebi. Nakon dve prijave, ne mogu više da obavljaju taj posao (kao vozači Ubera).
  • @DR

    23.03.2023 12:06
    Cemu ta generalizacija?? Kojih svih druze nisu svi isti kao i u svakom poslu, tako mozes reci muka mi je od svih majstora, jer ko nije imao muke nije ni imao posla sa majstorima ali da li su svi losi, pa nisu!
  • dakle

    23.03.2023 12:02
    Onda kao da ju je tukao i udarao na sred ulice
    eto tako
  • ex chapman

    23.03.2023 12:01
    Demijurg
    a nanosenje lakih (ili mozda teshkih) telesnih povreda
    da ne govorimo o tome da se e-trotineti voze vec deceniju i vishe a da "zakonodavac" nije nasao za shodno da to regulishe?
  • @Biciklista

    23.03.2023 11:37
    Iz Vaseg kometara se vidi gde je problem u saobracaju. Znaci, svi drugi su krivi ali Vi kao biciklista niste. Generalno za sve ucesnike u saobracaji vazi da smo bahati, nemamo ni malo strpljenja kao ni kulture. To su cinjenice. Ajd da svi stavimo prst na celo. Da se malo osvrnemo oko sebe,svet bi bio bolje mesto.
  • Cvejka

    23.03.2023 11:37
    Trotineti
    Pešaci su i te kako ugroženi, kao i učesnici u saobraćaju ...
    Ove skslamerije su toliko neprijatne, s još više osobe koje ih voze.
    Svaka povreda el.trotinetom bilo na kojoj površini je povred sa predumišljajem.
    Ukoliko se neko poziva na saobraćajne propise kojima nisu obuhvaćena ova """,vozila" podvesti vlasnika istog pod Krivični zakon, čistom analogijom nanošenja povrede bilo kojim nepodobnim predmetom!!!
    Da vidim da li će se onda tako bahato ponašti.Ugrožavsju jednako pešake, motorna vozila, bicikliste...
  • DR

    23.03.2023 11:30
    Eto naši pravnici i advokati uvek u službi izbijanja novca iz novčanika a nikada da se uradi nešto po pravdi. Uvek vam je bitnije da uzmete novac nego pravda da pobedi. muka mi je od svih pravnika.
    koliko li je samo policija pohapsila lopova što ste vi i sudije pustili napolje.
  • Kp

    23.03.2023 11:28
    Nigde nije navedeno pod kojim okolnostima su se sudarili? Ako je osoba na trotinetu udarila devojku na biciklistickoj stazi, sama je kriva i naravno da vozac trotineta ne odgovara. U urgentnom smo jednom videli starijeg coveka koga je na bici stazi udario bicikl i biciklista otisao sa lica mesta, policija uzimala izjavu i lepo mu objasnila da je on sam kriv i da je biciklista ostao na licu mesta mogao jre cak on da tuzi povredjenog coveka. Ako sw sudar desio na trotoaru onda treba vozac trotineta da odgovara i nema tu nekih nedoumica. Pesaci nemaju sta da traze na biciklistickoj a setaju se po njoj isto ko po pesackoj stazi i jos gledaju sve vreme u mobilne!?
  • Симеон

    23.03.2023 11:27
    Оптимиста
    Можда сада ови дивљаци са ђиповима, алфама, достављачи и остале темпиране бомбе на ужареним асфалтима Србије пређу на електрификацију па буде нека корист и од тога што нас газе, убијају... и онако нестајемо дај бар да удахнемо чист ваздух и у миру и тишини одемо...
  • Ana

    23.03.2023 11:26
    Hocete da kazete da osoba moze da povredi drugu osobu i da u nasem pravnom sistemu nema nacina da bude kaznjena???
    Da li je povrda ucinjena rukom, nogom, trotinetom, stapom za pecanje, samo je nesto sto moze da utice na visinu kazne.
  • Ha

    23.03.2023 11:24
    Nekad bilo
    kao kod Dušana Kovačevića. Ako ti neko smeta povedi ga u lov. Ubistvo u lovu ne podleže krivičnom zakonu. A danas zgazi ga trotinetom. A i trotinet se lakše nabavlja....
  • Biciklista

    23.03.2023 11:18
    Pesaci ?
    Da ne bazate kao muve bez glave po trotoaru i biciklistickim stazama, pesackim prelazima i travnatim povrsinama, ne oobaziruci se oko sebe, gledajuci samo pravo, eventualno sa slusalicama na usima ili telefonom u ruci u pokusaju vijanja pokemona, mozda bi vas i manje bilo na koje su nalateli ,biciklisti ili e-trotineti.

  • Map

    23.03.2023 11:14
    Obavezno osiguranje, nekakav tehnicki i bice ih vrlo malo
  • Vule

    23.03.2023 11:07
    Ne treba dozvoliti da roleri, skejtovi i kolica za pijacu ostanu neuredjeni zakonim!!!!
  • Teča

    23.03.2023 10:59
    Bitno da je kupio trotinet... A u glavi praziluk.
  • Grbavi

    23.03.2023 10:56
    Ponesem trotinet ispod misle i bijem sve redom na koga naidjem, na slabije mislim naravno.
  • Rasa sa salasa

    23.03.2023 10:56
    Jel to znači da ako neko otkine trotinetaša automobilom na ulici, takođe ne podleže nikakvim sankcijama? Jer oni šatro nisu vidljivi domačim zakonima, pa trotinetaša nije ni bilo.
  • Marko

    23.03.2023 10:53
    Aha
    To znači da kada trotinet izleti pred vozilo, vozač može da ga pregazi kao ležećeg policajca? Znaju li ljudi više šta znači PEŠAČKA zona, prelaz...? Mene su u srednjoj školi spuštali sa bicikla kroz Dunavsku ulicu ili park, a danas još samo voz, letelice i plovila tuda ne idu. Da li neki biciklisti stvarno daju sebi za pravo da se ljute kada ih ne propustiš vozilom da se PREVEZU prelazom na kom nemaju prvenstvo prolaza? PEŠAČKI PRELAZ - PREGURAJ BICIKL, ili čekaj kada je bezbedno pa prevezi. Gde je kraj gledanju samo svoje guzice!?
  • pera

    23.03.2023 10:52
    jel to sad znaci ako udaris nekog trotinetom onda prolazis nekaznjeno ?
    kakve povrede su prihvatljive da se prodje nekaznjeno ?
    da li mora da se vozi ili moze da bude i sklopljen kada dodje do (s)udara ?
    pitam za druga
  • Luka

    23.03.2023 10:48
    Prokletstvo!
    Ovde se radi o nanošenju telesnih povreda iz nehata. I zašto ne bi odgovarao kada su povrede nastale? Ako ne bude procesuiran, drugi vozači trotineta će da rade to isto. I eto još jedne opasnosti za nas pešake...
  • Munja

    23.03.2023 10:43
    ZNAČI...
    Znači pošto ih nema nigde ni u jednom zakonu mogu da ih vijam kolima, i da ostanem bez ikakve kazne.....
  • Milan

    23.03.2023 10:38
    Za ustanovu...
    Ne znam za zakon, ali svakome ko na trotoaru obori pešaka treba odrediti obavezno psihijatrijsko lečenje.
  • Jovan2

    23.03.2023 10:35
    Ima nacrt izmene zakona sve lepo pise, ne sme da se vozi po putu, po biciklistickoj stazi do 25kmh i po pesackoj stazi do 10kmh. Kakvo crno osiguranje
  • Marija

    23.03.2023 10:34
    Super. Znaci budale mogu da nas gaze, jer za njih ne vaze zakoni. Fenomenalno.
  • trutuka

    23.03.2023 10:32
    §
    Jadna je država koja ne može ni trotinete da reši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna